Hva gjør prosjektgrupper og team effektive?

1024 543 Kompetanseunion

Hva er grunnen til at noen grupper suger kraften ut av oss, mens andre grupper gir både engasjement og pågangsmot?

Få spørsmål har opptatt oss mer enn disse. Google startet i 2013 en omfattende gjennomgang av eksisterende forskning og akademisk litteratur for å finne svar. Men, de fant ut at forskningen og faglitteraturen spriket i alle retninger og var tvetydig og ubrukelig i praksis. Sommeren 2015 presenterte de resultatene fra sitt eget prosjekt, Aristoteles.

Uventet resultat
De fant ut at det var mange faktorer som måtte være på plass, men overraskende nok fant de en faktor som var helt avgjørende for å få en effektiv gruppe. Og dersom denne faktoren ikke er tilfredsstillende på plass, virker heller ikke de andre faktorene.En effektiv gruppe må ha denne fakotren.

Google kaller denne avgjørende faktoren for, psykologisk trygghet.                                                              

Vi har psykologisk trygghet i en gruppe når gruppens medlemmer føler seg trygge nok til å innrømme feil, stille spørsmål og komme med forslag uten å bli sett på som uvitende, negative eller forstyrrende.

Hvordan skal vi huske dette bedre?
Vi har latt oss inspirere av bonden når han dyrker korn, og oversetter psykologisk trygghet til godt jordsmonn.
I stedet for å gå rundt å nappe i hvert kornstrå for å få det til å vokse raskere, velger bonden å lage god fruktbar jord til stråene, dvs et godt jordsmonn der stråene vokser og trives helt av seg selv. Bonden opptrer myndiggjørende og skaper ansvarlighet hos alle.

Myte for fall
Forskerne i Google fant også ut at det ikke er noen sammenheng mellom deltakernes individuelle intelligens og gruppens prestasjoner.

Det er jordsmonnet som betyr mest.

Det avgjørende er at alle deltakerne i gruppen har trygghet og tillit nok til å si det de føler og  mot nok til å ta selvstendig ansvar for sin egen vekst.

«Mennesker som er trygge er opptatt av å skape noe, mens utrygge mennesker har fokus på å unngå å gjøre feil»

TIL ETTERTANKE:

“Du fortjener ikke å tilhøre et bedre lag enn du er med på å skape selv!”  (Marit Breivik)


Vil du skaffe deg metoder og verktøy for å lage godt jordsmonn og ansvar i din gruppe/team?

TRYKK HER

Preferanser

Her kan du endre instillingene på tredjeparts leverandører. Vi gjør oppmerksom på at endring av disse innstillingene kan forverre din brukeropplevelse på våre sider.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Våre nettsider bruker cookies for at brukeropplevelsen skal være best mulig for våre besøkende. Ved å klikke ok godtar du våre vilkår for bruk av siden.