Står din selvfølelse i veien for å skape gode relasjoner?
Vi mennesker bruker selvfølelsen til å dekke to viktige behov. På den ene siden behovet for å beskytte sitt eget verd som menneske, og på den andre siden redusere den andres. Ikke som ondskap, men som en nødvendighet for å oppleve seg selv som likeverdig. Resultatet blir som regel en opprivende kommunikasjon og oppbygging av forsvarsmurer. Alle forsøk på å rive ned den andres mur, resulterer i at den blir bygget tykkere og høyere. Eller som Erich Fromm uttrykker det: «Hat mot seg selv skaper hat mot den andre».
Hva er selvfølelse?
Selvfølelsen er din egen ubevisste eller bevisste vurdering av din verdi som menneske. Du har en god selvfølelse selv om du kan bli snakket nedlatende til – eller oppleve andre negative impulser fra mennesker rundt deg. Selvfølelsen har du opparbeidet gjennom livet via graden av trygghet, respekt og mellommenneskelig kontakt. Selvfølselse er ikke det samme som selvtillit – som er mer relatert til hvordan du presterer i ulike situasjoner.
Ingenting er så lett å såre som selvfølelsen, men ingen ting er heller så lett å stimulere som nettopp den.
Når vi vet det, er det lett å forstå at det er klokere å analysere vår egen mur og bruke steinene til å bygge bro over til den andre, uten at vi går på akkord med oss selv. Forsoning oppstår ved at partene tenker: «Jeg vil gå fra å bygge borg til bro». Det er dette tenkesettet vi kaller myndiggjort. Og det krever at vi har god selvfølelse.
Lav selvfølelse – selvforakt
Har vi lav selvfølelse, er det fristende å dømme og prøve å redusere den andre. Det er dette som får «Nett-Troll» til å rakke ned på meningsmotstandere og er dessuten en viktig drivkraft til å mobbe. Mennesker med god selvfølelse har ikke behov for å skryte av seg selv eller redusere andre. De tåler å se sine egne feil og mangler. De setter også stor pris på kritikk fordi de ønsker å lære. I diskusjoner spør de seg selv: «Skal jeg vinne, eller skal jeg bruke muligheten til å utvikle meg?»
Resultatet av lav selvfølelse og selvforakt (det motsatte av god selvfølelse) blir sårede enkeltmennesker, tvister innen familien, i kameratflokken, i forholdet lærer- elev, sykdom eller tap av konsentrasjon i læringen.
For å unngå dette, trenger vi en godt trenet selvfølelse som gir myndiggjorte følelser, dvs følelser som bidrar til kloke tanker og handlinger. Dermed unngår vi å si eller gjøre ting som sårer vår egen og andres selvfølelse,- det sarteste elementet i vår personlighet. Vi oppnår å møte hverandre med gjensidig respekt og velger å være en brobygger i stedet for den som bygger murer mellom folk. All erfaring viser at vi mennesker er skapt til å ha relasjoner slik at vi kan dele og føle omsorg for hverandre. Vi oppfører oss myndiggjort! Les mer om myndiggjøring her.
På godt og vondt trenger vi hverandre.
Eller som John Berglund sier det: «Det vonde jeg deler med deg, det blir liksom halvert på veien, og det gode jeg deler med deg, det vokser og fordobles – og blir ekstra fint».