Settes store ressurser inn for å fjerne sykefraværet, kan noe oppnås, men hva sitter vi da igjen med?
Bruker vi derimot ressurser på å oppnå nærvær, kan resultatet mangedobles.
Sykemeldinger og mange legebesøk skyldes svært ofte relasjonskonflikter. Det kan være ubearbeidete, vonde opplevelser som tapper energi, reduserer effektivitet og skaper oppgitthet i stedet for pågangsmot og engasjement.
Slike situasjoner kan unngås!
Jo tidligere du tar initiativ til en konstruktiv dialog, desto større er sjansen for et godt resultat. Likevel utsetter mange slike samtaler i det lengste, ofte i håp om at situasjonen skal gå over.
Sannheten er at det ikke går over. Manglende mot til å gi ærlige og gode tilbakemeldinger – begge veier – til hverandre, er kanskje det største forbedringspotensialet på en arbeidsplass. Ca 50% av alle sykemeldinger i Norge har sin årsak i uoppgjorte vonde opplevelser.
Vårt ansvar – både som ledere og som medmennesker.
Myndiggjorte mennesker vet at det er bare de selv og ingen andre som bestemmer hvordan de har det. De har en tenkemåte og en innstilling som frigjør uante krefter i oss mennesker. En myndiggjort person er for eksempel klar over at det vi ser og hører ikke er virkeligheten. Derfor er han svært interessert i å finne ut hva som er viktig for den andre. På denne måten legges grunnlaget for å oppnå konstruktive samtaler, også om vanskelige ting.
Forholdene på arbeidsplassen må legges til rette for mer trivsel og mindre stress. Men til syvende og sist er det vår egen innstilling som avgjør. Den myndiggjorte vet at de ikke har kontroll over hva andre mennesker synes. Det eneste vi kan kontriollere er vår egen oppførsel. Dette gjør at det er betydelig lettere å ta initiativ til en konstruktiv dialog.